Имунитетът срещу SARS-CoV-2 е комплексен

Как човешкото тяло може да разруши вирусът на COVID-19? Тъй като няма никакви, респективно много малко действащи методи за лечение на COVID-19, в много страни беше допусната за употреба кръвната плазма от излекувани пациенти, които имат образувани антитела. Но не всеки вид антитела може да неутрализира и така да деактивира вируса.

Нуждаем се и от висок неутрализационен капацитет

„Това, от което се нуждаем при прилагането на кръвна плазма за лечение е не само високо количество на специфични антитела срещу SARS-CoV-2, но също така те трябва да имат висока способност за неутрализиране на вируса.“ – казва вирусологът проф. Михаел Шиндлер (Michael Schindler) от университетската клиника в Тюбинген. Способността за неутрализиране на вируса може да варира силно според вида антитела, докладва Шиндлер тази седмица пред Open Access Journal  by American Society for Microbiology. Изследователите анализират антителата от кръвни проби на 49 пациенти с асимптоматично или среднотежко протичане на COVID-19 и тестват тяхната способност за неутрализиране върху човешки клетъчни линии, заразени с вируса. В съответствие с други проучвания откриват, че в преобладаващите случаи (88%) хората са развили специфичен антителен отговор срещу SARS-CoV-2. При тях неутрализацията корелира с честотата на антителата срещу рецептор-свързващия домен на S повърхностния протеин на коронавируса.

Но това не е всичко, подчертава Шиндлер. Само шест от участниците в проучването са изградили антитела в количество, достатъчно за неутрализиране на вируса при голямо разреждане на серума. Четири участника, които са показали симптоми и са позитивни за инфекцията не са развили изобщо специфични срещу SARS-CoV-2 антитела. Други четирима развиват сравнително високи нива на антитела, но не успяват да неутрализират адекватно вируса в експериментите върху човешки клетъчни линии, според Шиндлер.

Не можем да правим общи изводи

„Това показва, че не можем да правим никакви общи изводи за антителата или за тяхната неутрализираща активност след прекарана инфекция“ – допълва вирулогът д-р Наталия Руетало (Natalia Ruetalo), също от университетската болница Тюбинген. Тя казва също, че хората нямат еднакъв имунен отговор.

Резултатите показват, че някои пациенти показват имунен отговор, който не води до образуване на неутрализиращи антитела. „Тези хора могат да останат под определен праг на защитния имунен отговор и да бъдат заразени повторно“, казва Руетало.

Коронавирусът  229E и SARS-CoV-2

В следващите експерименти изследователите са използвали тест, разработен от д-р Маркус Темплин (Markus Templin) и колеги от Природонаучния и медицински институт в Ройтлинген, за да определя количествено концентрацията на антитела на други коронавируси в серума на изследваните пробанти. Тези резултати те обвързват с възможността за неутрализация на SARS-CoV-2. Така откриват изненадваща връзка с антителата срещу коронавируса 229E, който принадлежи към групата на грипните вируси и има далечна връзка със SARS-CoV-2. „Антитела, които са образувани в контекста на грипния коронавирус 229Е, за съжаление не са достатъчни за защита на хората от COVID-19, но могат да помогнат на тялото да неутрализира вируса и така заболяването да протече по-леко“, казва Шиндлер.

Новата работа подчертава сложността в усилията да се използват антитела като доказателство или заместващи маркери за имунитет срещу SARS-CoV-2, без да се знае специфичният им неутрализиращ капацитет, каза Шиндлер. Понастоящем неговата група провежда подобни експерименти, за да разбере как изглежда неутрализиращият имунен отговор спрямо вариантите на SARS-CoV-2, които се появиха в Южна Африка и на други места.


Статията е превод на Neue Studie zeigt die Komplexität der Immunität gegen SARS-CoV-2 Wie kann der menschliche Körper das COVID-19-Virus neutralisieren? | Universitätsklinikum Tübingen (uni-tuebingen.de)

Подробна публикация: Michael Schindler et al: Antibody Response against SARS-CoV-2 and Seasonal Coronaviruses in Nonhospitalized COVID-19 Patients. American Society for Microbiology Journals. DOI: 10.1128/mSphere.01145-20 SM-MSPH210048 1..12 (asm.org)

Публикувано от Марио Петров

Казвам се Марио Петров, към днешна дата (19.01.2021 г.) съм на 18 години и съм ученик в 12. клас на софийската Професионална гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“. Роден съм на 9 юли 2002 г. в Кюстендил Учил съм в ОУ „Проф. Марин Дринов“ – гр. Кюстендил. През 2020 г. завърших Фирмено управление в Национална школа по мениджмънт. Специалността ми в училище е „Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти“ с професия „Химик-технолог“ (3 ПКС). От август 2019 г. изучавам усилено немски език.

Едно мнение за “Имунитетът срещу SARS-CoV-2 е комплексен

Вашият коментар

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки